Lélekút - fejlődés


Kronobiológia

3. Kronobiológiai pszichogenetikai felmérés

Mitől van az, hogy ami az egyik embert megnyugtatja,
kellemes közérzetbe hozza, attól a másik ember
a plafonig ugrik idegességében ?

 

Attól van, hogy nem egyforma fizikai, érzelmi, intellektuális típusba tartozunk.

A kronobiológiai ritmus az egész Föld bioszférájának, mint egységes élő szervezetnek a ritmusa. A kronobiológia tárgya az élő anyag időbeli szerveződése. A kutatások két irányban folynak, egyik a bioritmológia, amely a periodikus folyamatokat vizsgálja, mivel az emberi szervezetben minden életfolyamat egy belső ritmust követ, a másik ága a pszichogenetika, amely a születés függvényében határozza meg az ember genotípusát.

Fontos ismerni, hogy milyen típusba tartozunk - milyen a pszichogenetikai működésünk -, mert ez fogja meghatározni az egészségünk alapját, hogy a típusunknak megfelelően éljük-e az életünket.

Egy nyugalmat, hosszas elmélyülést kívánó embert, aki alaposan megfontol mindent, ne kényszerítsünk azonnali, gyors döntést kívánó munkakörbe. Viszont egy aktív, kirobbanóan energikus, türelmetlen, változást kedvelő embert a bezártság, a hosszas nyugalom az elviselhetetlen feszültség helyzetébe hozza.

Ugyanilyen különbségek mutatkoznak meg az érzelmi reagálásoknál is. Van, aki magas önuralmi szinttel rendelkezik, a legnehezebb szituációkban is képes hideg fejjel reagálni. Egy szenvedélyes típusba tartozó ember viszont gyakran az érzelmi skála szélén mozog, szinte megfojtja a környezetét a vulkánszerű érzelmi kitöréseivel.

Az intellektuális kontúr pedig azt mutatja meg, hogy a jobb vagy a bal agyféltekénk- e a domináns. Egy jobb agyfélteke dominanciás, művészi hajlammal megáldott gyereket sose kényszerítsünk matematikus vagy mérnöki pályára.

Ha kizökkenünk a típusunknak megfelelő működésből, akkor nem a normális módon fogunk reagálni, mely viselkedéssel romlanak az emberi kapcsolataink, és nem értjük, hogy a legnagyobb erőfeszítésünk ellenére is képtelenek vagyunk megoldani a konfliktusainkat.

Akkor tudjuk legmagasabb tudatszinten, kiegyensúlyozottan, egészségesen és boldogan élni az életünket, ha megismerjük és elfogadjuk magunkat olyannak, amilyenek valójában vagyunk és nem mások elvárásai szerint alakítjuk mindig más-más képre önmagunkat.

 

 

 


© Minden jog fenntartva.